Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Binnenland 16 mrt 2015
Leestijd: 1 minuut

Kinderen in Amsterdam gevaar in het verkeer

Het is dramatisch gesteld met de verkeerseducatie voor kinderen in Amsterdam. Op slechts 53 procent van de basisscholen wordt een praktijkexamen verkeersveiligheid gehouden. En van alle kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en voorschoolse opvang neemt maar 15 procent deel aan het landelijke project JONGleren in het verkeer. „We blijven ver achter vergeleken met andere gemeenten in de regio”, zegt Jan-Bert Vroege, woordvoerder verkeer en vervoer voor D66 in de hoofdstad. „We staan ver in het rood.”

Lees ook: Verkeerslessen jongeren in praktijk niet voldoende

Vroege wil weten waarom het er zo slecht voor staat in Amsterdam wat betreft verkeerseducatie voor jongeren. Hij heeft hierover schriftelijke vragen gesteld aan verkeerswethouder Pieter Litjens. „Als je kijkt naar Oostzaan en Landsmeer dan scoren zij 100 procent bij het aanbieden van praktijkexamens en verkeersouders. Dat is voor Amsterdam wellicht te verstrekkend, maar het is van belang dat we de jeugd opleiden tot bekwame verkeersdeelnemers.”

Hoe verbeteren

De cijfers die Vroege noemt staan in de Monitor Meerjarenambitie Verkeersveiligheid 2011-2015 waar dinsdagavond in de Stadsregio over gesproken wordt. Hij zelf maakt ook deel uit van deze regioraad. Op maar iets meer dan de helft van de basisscholen vindt er een praktijkexamen plaats. Slechts 26 procent van deze scholen zet verkeersouders in. Verontrustende cijfers vindt Vroege. „Het is van groot belang dat Amsterdamse kinderen zo goed mogelijk worden voorbereid op hun deelname aan het verkeer. Ik wil dat de wethouder in gesprek gaat met de opvang- en onderwijsinstellingen. Waarom gaat het zo slecht en wat hebben zij nodig om dit te verbeteren.”

Voortgezet onderwijs

Op de voorgezet onderwijsinstellingen is het niet veel beter. Op slechts 10 procent van de scholen worden er jaarlijks één of meer verkeersveiligheidprojecten gehouden, zoals gericht op een nieuwe school-huisroute, alcohol, dodehoek en/of gedrag en houding in het verkeer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.