Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 4 mrt 2015
Leestijd: 2 minuten

Column GVB: visueel vernuft

Een van de dingen waar wij jullie reizigers echt blij mee maken is betere reisinformatie. Nou zijn we al een tijdje bezig met het ontwikkelen van schermen met dynamische – dus actuele – reisinformatie. Vanaf deze zomer beginnen we met het plaatsen van de eerste schermen op een aantal haltes. Het duurt nog even voordat alle haltes zijn voorzien, maar een goed begin is het halve werk.

Iets waar ik persoonlijk erg blij van word, is de reisplanner op onze nieuwe website. Klinkt weinig spannend, maar ik kan je melden dat dit echt een leuke en handige gadget is. Zonder op te willen scheppen – ok, misschien dan toch een beetje – als ik me niet vergis zijn we de eerste stadsvervoerder met een visuele reisplanner. Stel: je woont in de Pijp en je wilt snel even naar de Negen Straatjes. Hoe kom je daar ook alweer? De reisplanner geeft aan welke lijn je kunt pakken en of je moet overstappen. Dat zie je in een oogopslag, niet in een tabel maar op een interactieve kaart. Met één klik heb je de actuele vertrektijden in beeld. Voor iemand die visueel is ingesteld – zoals ik – is zo’n planner heel duidelijk en overzichtelijk. Wat een vernuft.

Misschien komt er ooit een app die mij meldt dat de tram al om de hoek is en mij aanspoort een sprintje te trekken. Of me juist vertelt dat ik nog even kan blijven zitten op dat zonnige terrasje, omdat er een onverwachte verstoring op de weg is. Zo ver zijn we nog niet. Maar we volgen de technische ontwikkelingen op dit vlak op de voet. Tot die tijd kun je met de halte-informatie op de reisplanner al heel goed zien dat het niet nodig is je hakken kapot te rennen om de tram te halen, omdat de volgende zich alweer over zeven minuten aandient.

Probeer de reisplanner en laat me weten wat je er van vindt. Ik ben benieuwd of hij voor de doorgewinterde Amsterdamse reiziger nu net zo handig is als voor mensen die af en toe met het ov gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.