Jet Hesselink
Jet Hesselink Binnenland 16 mrt 2015
Leestijd: 1 minuut

Beheerders Amsterdamse datacenters boos op CBS

Exploitanten van datacenters in Amsterdam zijn boos op het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat vorige week berichtte dat het ICT-stroomverbruik in de hoofdstad fors is gestegen. Volgens hen komt dit bericht misleidend over omdat er geen enkele vorm van toelichting bij zat. Wel licht het CBS op haar site toe dat naast de bestaande, ook nieuwe datacenters een belangrijke oorzaak zijn van deze toename.

Fors gestegen

Het stroomverbruik is in de periode 2010-2013 gestegen met bijna 16 procent. De belangrijkste reden hiervoor zou zijn dat veel datacenters in Amsterdam zijn gevestigd. Ook als je kijkt naar het totale stroomverbruik in deze sector, is de hoofdstad met afstand koploper.

Efficiënt

De beheerders van de datacenters spreken de cijfers niet tegen, maar vinden dat de forse groei in het niet valt wanneer je kijkt naar de toename van datavolumes die werden opgeslagen en getransporteerd. Ze noemen deze groei ‘exponentieel’. Tegen deze groei gehouden vinden de beheerders dat de toename van slechts 16 procent aan stroomverbruik wijst op een veel efficiëntere manier van omgaan met energie. De sector zou dan ook ruimschoots voldoen aan de CO2-doelstellingen die ze eerder met de gemeente hebben afgesproken.

Wel is de sector is in z’n geheel nog altijd goed voor tien procent van het totale energieverbuik.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.